Buluh madu
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Buluh madu | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pengelasan saintifik | |||||||||||||||
-->
|
Buluh madu atau nama saintifiknya "Gigantochloa albociliata", merupakan sejenis pokok Buluh.Spesis buluh ini dikatakan berasal dari Thailand atau Taiwan. Sifat buluh ini tidak mempunyai miang atau bulu bulu yang boleh menyebabkan kegatalan.Tanaman Buluh Madu akan mula menghasilkan rebung nya setelah di tanam lebih kurang 8 bulan. Hasilan utama dari tanaman Buluh Madu ini adalah untuk mendapatkan Rebung Madu. Orang kampung Di Malaysia kalau rebung jenis ini biasanya di panggil rebung manis, mungkin kerana tiada nama spesifik maka di namakan saja " Rebung Madu " walaupun rasa nya tidak semanis madu. Rebung Madu boleh dimakan begitu saja sebagai ulam bersama sambal belacan atau sambal air asam jawa, lebih sedap kalau campur dalam masakan kari, gulai lemak cili padi atau di goreng.
Aktiviti
penanaman Buluh Madu telah banyak di lakukan di bahagian utara
Semenanjung Malaysia khusus nya di Negeri Perlis, Kedah,Perak, Kelantan
& Terengganu.
Kini aktiviti tanaman Buluh Madu ini telah menjalar ke bahagian tengah dan juga selatan tanah air.
Buluhnya sesuai dijadikan produk kraftangan, perabot, batang pengepit
makanan, pencungkil gigi, atau pencucuk makanan. Ia juga boleh dijadikan
sebagai pokok hiasan, tetapi hasil buluh madu yang paling penting
adalah penghasilan rebung madu yang enak.Kini aktiviti tanaman Buluh Madu ini telah menjalar ke bahagian tengah dan juga selatan tanah air.
Permintaan terhadap rebung madu dikalangan masyarakat Melayu juga
amat menggalakkan kerana ia adalah makanan kesukaan ramai terutamanya
dalam masakan tradisional Melayu. Rebung madu merupakan antara pilihan
yang dicampurkan bersama kari dan kebiasaannya dihidangkan pada
majlis-majlis kenduri.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar